دبیرخانه‌ی شورای عالی صنایع دریایی کشور حسب وظایف ذاتی خود در پیگیری اجرای مصوبات شورای عالی، اقدام به ارائه‌ی راهکارها و روشهای متعدد درخصوص ایجاد تغییرات در روند فعلی و تحرک و تحول در صنایع دریائی در طی سال‌های اخیر نموده است.در همین راستا تصویب و ابلاغ برنامه راهبردی 10 صنایع دریایی کشور یکی از اقدامات برجسته در تحریک بازار و استفاده حداکثری از توان تولیدی و خدماتی داخلی می¬باشد که با تدوین برنامه¬های عملیاتی ذیل و جذب و تخصیص منابع مالی برآورد شده، توسط دبیرخانه شورای عالی در حال پیگیری بوده و از روند پیشرفت مطلوبی برخودار است.
1. طرح توسعه صنعت دریایی کشور که  جزو طرحهای اقتصاد مقاومتی است و در جلسه هفتاد و یکم ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مورد بررسی قرار گرفته و جهت تسریع در اجرای آن مصوباتی صادر گردیده است. این طرح مشتمل بر سه بخش زیر می باشد.
  • طرح جایگزینی شناورهای استیجاری خارجی وزارت نفت : جهت صرفه جویی سالانه 200 میلیون دلار و ایجاد اشتغال مستقیم و غیر مستقیم 37 هزار نفر در مناطق کمتر توسعه یافته ساحلی
  • نوسازی ناوگان شناورهای کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران: ساخت داخل 6 فروند شناور فله بر به ارزش بیش از 110 میلیون یورو.
  • شناورهای مورد نیاز سازمان بنادر و دریا نوردی : با توجه به نیاز این سازمان به 62 فروند شناور در انواع مختلف برای انجام خدمات در کلیه بنادر شمالی و جنوبی و بخصوص سواحل مکران این طرح با هزینه 1/204 میلیون یورو در دستور کارقرار گرفت. ساخت پنج فروند از این شناورها  آغاز شده وترک تشریفات  یازده فروند دیگر مورد تایید سازمان برنامه و بودجه قرار گرفته و 32 فروند نیز در آستانه تصویب برای ترک تشریفا ت می باشد.

2. طرح نوسازی و بهسازی ناوگان سنتی فرسوده دریایی  کشور
هدف اصلی این طرح، جایگزینی 4502 فروند ازشناورهای سنتی و فرسوده (چوبی و فایبر گلاس )  با 900 فروند شناور نوساز فولادی می باشد که علاوه بر نا ایمن بودن ، مصرف سوخت بسیار بالایی نیز دارند. برای این طرح هزینه یک میلیارد یورو پیش بینی شده که ظرف مدت 15 سال 8/1 میلیارد یورو صرفه جویی در مصرف سوخت خواهد داشت.که در حال حاضر در کمیسیون اقتصاد هیئت دولت دردست بررسی و جلسات کارشناسی برای نهایی شدن طرح می باشد.

3. ساخت موتورهای برون ‌نصب چهارزمانه
 در حال حاضر شناورهای سبک دریایی از موتورهای دو زمانه استفاده می کنند که  از خارج تامین شده علاوه بر مصرف سوخت بالا سبب آلودگی زیست محیطی نیز می شوند.در راستای رفع این  معضلات با هدایت شورای عالی صنایع دریایی در حال حاضر شرکتهای ایرانی به تکنولوژی ساخت موتورهای چهار زمانه دریایی دست پیدا کرده و برنامه ریزی شده است تا پانزده هزار فروند شناور سبک مجهز به این نوع موتور جدید شوند که صرفه جویی عظیمی در مصرف سوخت خواهند داشت و بعنوان طرح قابل افتتاح دولت در سال99 برای تامین منابع به سازمان برنامه و بودجه معرفی شده است.

4. علاوه بر موارد فوق الذکر ، اقداماتی ازقبیل بسترسازی برای ایجادیک بانک عامل تخصصی به منظور ارائه تسهیلات ارزان قیمت به پروژه های دریایی اعم از ساخت شناور و احداث زیر ساختهای دریایی ، پیاده سازی مدلی یکپارچه برای صلاحیت سنجی و رتبه بندی فعالین حوزه دریایی ، بکار گیری و توسعه توانمندی بخش خصوصی به منظور شکل گیری زنجیره تامین پایدار در صنایع دریایی و ایجاد سازو کاری برای تجمیع و یکسان سازی سفارشات ساخت شناور و افزایش سطح دانش وآگاهی مدیران در حال انجام می باشد.